MEDENJAKI
V preteklosti je imela v Selški dolini skoraj vsaka kmetija praviloma tudi čebelnjak (naseljen, seveda) in gospodinje so ob praznikih poleg potic in drugega peciva pekle medenjake. V teh krajih ljudje še danes uživajo veliko medu in čebelarji Selške doline nimamo posebnih težav s prodajo tega sladkega čebeljega pridelka. Za medenjake pa kroži med gospodinjami cela vrsta receptov, ki se med seboj razlikujejo v nekaterih podrobnostih. Soseda mi je dala tale recept:
50 dag moke
15 dag sladkorja v prahu
15dag masla ali margarine
15 dag medu
2 celi jajci
1 čajna žlička sode
½ zavitka začimbne mešanice za medenjake Kotanyi
Z mešalnikom vmešamo maslo oz. margarino in ji postopoma dodajamo jajca, nato sladkor in med. Nato dodamo še moko, v katero smo predhodno vmešali sodo in začimbno mešanico ter ugnetemo gladko testo. Čez noč ga pustimo počivati v hladnem prostoru (testo se mora res dobro uležati). Naslednji dan pa oblikujemo majhne medenjake in jih spečemo v pečici na srednji višini, pri temperaturi 160° C (če je pečica na zrak). Pečemo jih cca 10 min.
Ko so pečeni, jih premažemo z limonovim ali kavnim ledom, lahko jih oblijemo s čokoladno glazuro, …….
Čar teh medenjakov je v tem, da jih ni treba uležati. Takoj so mehki in zelo dobri. Jaz uporabljam za medenjake gozdni ali smrekov med, da so še bolj aromatični.
Pa dober tek vam želi
Neda Šiška, Čebelarsko društvo Škofja Loka
Na naših straneh predstaljai svoje kuharske skrivnosti tudi članica našega društva Olga Debeljak, po domače Podmlačanova z Jarčjega Brda nad Lušo v občini Gorenja vas-Poljane. Turistična kmetija Podmlačan z možnostjo nastanitev leži na meji med Selško in Poljansko dolino, več o turistični ponudbi na kmetiji pa si lahko ogledate tukaj. Olga je izredno aktivna, kar je leta 2002 dokazala tudi s prejemom naziva »mlada kmetica Slovenije«, ki ji ga je podelila družba Kmečki glas. Poleg tega je Olga Debeljak članica Društva kmetic Blegoš in članica upravnega odbora Zveze kmetic Slovenije. Na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju je v letu 2008 že drugič prejela zlato priznanje za svoje zeliščno žganje. Zato upamo, da nam bo Olga zaupala še kakšno skrivnost svojih kulinaričnih umetnin (preverjeno) s katerimi razvaja svoje goste na turistični kmetijiPodmlačan.
MEDENA PITA
TESTO:
2 jajci |
5 dag masla |
10 dag medu (tekočega) |
20 dag sladkorja |
Stepamo nad soparo dodamo še:
60 dag moke |
1,5 žličke sode bikarbone |
NADEV:
7,5 dl mleka |
5 žlic pšeničnega zdroba |
Skuhamo in ohladimo ter nato dodamo še
25 dag masla |
25 dag sladkorja v prahu |
Vse sestavine dobro premešamo da ni drobnih kepic.
PRELIV:
15 dag čokolade |
15 dag masla |
1 žlica sladkorja |
2 žlici mleka |
Iz testa naredimo tri plošče, jih razvaljamo in vsako posebej spečemo. Lažje se dela, če testo prej za nekaj časa damo v hladilnik, zatem pa plošče razvaljamo na peki papirju. Pečene pokrijemo da se preveč ne posušijo oziroma ne ohladijo. Ohlajen nadev namažemo na plošče in sestavimo kot torto. Pita mora počivati eden do dva dni v hladilniku.
MEDENJAKI
1.5 kg moke |
1.5 pecilnega praška |
1.5 jedilne žličke sode |
1 žlička klinčkov |
2 žlički cimeta |
60 dag sladkorja |
1 margarina |
6 jajc |
6 žlic medu |
1-2 dl sladke smetane |
Testo naj počiva čez noč v hladilniku. Naslednji dan testo na tanko razvaljaš, izrežež piškote z modelčki in pri 170° C pečeš toliko časa, da postanejo zlatorumeni.
Spoštovani ljubitelji dobre hrane. Kot veste je med lahko odlično dopolnilo veliko jedem. Ker bi želeli na naši strani prestaviti vaše recepte, v katerih je ena od sestavin tudi med, vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam vaš recept, mi pa ga bomo na tej strani posredovali drugim kulinaričnim navdušencem. Kontakt za oddajo recepta najdete tukaj, mi pa se bomo potrudili, da ga čim prej dodamo na svetovni splet.
Enako velja tudi za recepte raznih medenih pijač, medic in drugih izdelkov iz medu, cvetnega prahu, propolisa,…